Tyxo.bg counter

Каял

 

Каял - тайната на омагьосващия поглед на жените още от древни времена...

Обичаят да се гримират очите датира още от каменната епоха! Каял и кохл са използвани от жените на Арабския полуостров като очна линия и сенки. Очите изглеждат по-големи, погледът по-сияен и дълбок. Характерни за тях са наситеността на цвета и трайността през целия ден. Освен за грим те са използвани за успокояване на очите и предпазване от слънцето. Черният цвят поглъща светлината и позволява по-лесно да се гледа при силно слънце и затова се употребявал предимно в страни като Египет и Индия.

Днес каялът съдържа само естествени билкови съставки, допълнени със специален клас растителен медицински черен въглен. Растителни масла - бадемово, кокосово, масло от жожоба, пчелен восък, мазнини, витамини, въглен от изгорени масла. Най-често е под формата на молив за очи (по дебели и меки от обикновените) и се продава в широка гама от цветове. Каял се използва и с медицинска цел за предпазване на окото от изсушаване.

Каялът е подходящ за оформяне линията на очите и веждите - тънки или дебели очни линии, за арабски грим, опушен грим и за нанасяне във вътрешната част на окото за подчертаване на изразителността на погледа.

 

СписъкРешетка
Покажи :
Сортиране по :